Spelers

 

Egbert Spelde (Amsterdam, 1942-2019) studeerde van 1960-1965 als één van de eersten in Nederland accordeon bij Arie Willems aan het Conservatorium van de vereniging “Muzieklyceum” Amsterdam. Nog tijdens zijn studie werd hij gevraagd om de vakopleiding accordeon aan het Twents Conservatorium te Enschede (nu onderdeel van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten) inhoud te geven, hij was docent in Enschede tot juli 2011. Deze werkzaamheden hebben in januari 1967 geleid tot eenzelfde vraag van het Conservatorium Groningen, waar hij tot 1995 docent was.

Daarnaast was hij zeer lang aan het ICO Assen verbonden als docent accordeon.

Naast het geven van concerten was Egbert Spelde o.a. actief als begeleider bij diverse producties van de voormalige theatergroepen Noordercompagnie en toneelgroep STEE, alsmede bij de Theaterunie. Ook stelde hij regelmatig de muziek samen voor theaterprodukties van Jeugdtheater De Citadel in Groningen.

 

Gertie Bruin

Meer info op: www.gertiebruin.nl

 

Marieke Kroes (1986) studeerde klassiek accordeon bij Egbert Spelde aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Enschede (Bachelor) en bij Claudia Buder aan de Musikhochschule Münster (Master). Marieke volgde tijdens haar studie masterclasses bij onder andere Claudio Jacomucci, Hugo Noth en Geir Draugsvoll en studeerde een half jaar als uitwisselingsstudente in Weimar bij professor Ivan Koval. Ze won zowel solistisch als met haar Duo Al Aire verschillende prijzen op het nationaal accordeon concours.

Zowel musicerend als docerend probeert Marieke iedereen kennis te laten maken met de vele (soms onbekende) mogelijkheden van het accordeon. Marieke concerteert zowel solistisch als in kamermuziekverband. Haar vaste ensembles zijn Trio Vernice (zang, accordeon, cello), Rapid Lemon (accordeon, zang, contrabas, blokfluit, klarinet), Duo Connex (zang, accordeon) en Duo al Aire (accordeon, cello). Met dit laatste duo ontving ze een beurs en een plaats in de concertreeks Live Music Now van de Yehudi Menuhin stichting. Ze speelde met verschillende orkesten waaronder het BBC Philharmonic Orchestra. Marieke geeft accordeonles in aan het kunstgebouw in Leusden, het Cultuurplein Noord Veluwe in Heerde en aan de Musikschule Coesfeld (Dld). Meer info: www.mariekekroes.nl

 

Ute Perlick-Doby (geb. in Schwalmtal-Waldniel) schloss ihre Studien zur staatlich geprüften Musiklehrerin in den Hauptfächern Akkordeon und Allgemeine Musikerziehung 1997 an der Hochschule für Musik Detmold, Abteilung Dortmund ab. Von 1999  bis 2002 studierte sie in Enschede (NL) bei Egbert Spelde und beendete das Studium mit der Künstlerischen Reifeprüfung.

Während ihrer Studien war sie mehrmals aktive Teilnehmerin an Meisterklassen, u.a. von Stefan Hussong, Ivan Koval und Mie Miki.

Seit 1995 unterrichtet Ute Perlick-Doby als Akkordeon- und Blockflötenlehrerin an der Kreismusikschule Viersen.  Sie ist dort ebenfalls Dirigentin des Akkordeonorchesters.

Wie als Interpretin von „alter“ und zeitgenössischer Musik so auch als Akkordeonistin in professionellen Ensembles (Theater, Schlager-Revue) tritt sie regelmäßig auf.

 

Ellen Krajczy

 

Mareike Löffler

 

Christina Wintenbach werd geboren in Roshdestwenka, Kasachstan. Zij begon op 8-jarige leeftijd met accordeonlessen, eerst op het pianoklavier. Van 1996 tot 1999 was zij leerling van Fenny Tonnema aan de muziekschool in Gronau. In september 1999 begon Christina haar studie hoofdvak accordeon in Enschede bij Egbert Spelde. In de zomer van 2000 schakelde zij om naar het knopmanuaal. Sinds 2003 geeft zij lessen keyboard, accordeon en piano aan de County Music School in Schüttorf.

 

Ellen Zijm begon in 2005 haar Bachelor opleiding bij Egbert Spelde.

Deze rondde zij op indrukwekkende wijze af in juni 2009, in 2011 voltooide zij de Masteropleiding bij Egbert Spelde in Enschede.

Ze nam deel aan vele masterclasses en concoursen en won dit jaar op het nationaal accordeon concours zowel de eerste prijs in de hoogste afdeling, als de wisseltrofee voor meest bijzondere prestatie.

Ze voerde met diverse koren de‘ Petite Messe Solennelle‘ van G. Rossini en ‚Een Eigen Hooglied‘ van W. Beunders uit en nam in 2005 en 2009 deel aan de NJO Summer Academy.

In 2010 studeerde Ellen in het kader van een Erasmus uitwisseling, in Würzburg bij Stefan Hussong. Momenteel studeert zij wederom in Würzburg bij Stefan Hussong. Ellen geeft zowel privé als aan muziekschool Oost Gelderland in Doetinchem accordeonlessen.

Meer info op: www.ellenzijm.nl